Tuesday, May 6, 2008

Kanada Turku'nun 'Soykirim' Dersiyle Sinavi Devam Ediyor

Yalcin Diker
OTTAVA - Kanada Turk toplumunun Toronto liselerinin 11. sinifinda okutulmasi planlanan Sozde Ermeni Soykirimi dersiyle ilgili savasim suruyor. 16 Ocak 2008 tarihinde gerceklestirilen Toronto Bolgesi Okul Yonetim Kurulu (Toronto District School Board, "TDSB") toplantisinin ardindan, bilindigi üzere konu bir Gozden Gecirme Komitesi'ne havale edilmisti.

Konunun oncesi:Edindigimiz bilgilere gore soz konusu dersin verilmesiyle ilgili oneri, 2005 yili Temmuz ayinda TDSB mufettislerinden Gerri Gershon tarafindan gundeme getirilmis. (Gerri Gershon'un bu onerisi nereden ve nasil dusundugunu, nereden ilham aldigini "simdilik" bilinmiyor. Ogrenip bir sonraki sayimiza yetistirmeye calisacagiz) Daha sonraki iki yil icinde oneri gerekli sureclerden gecirilerek yonetmelige uygun olarak Ontario Hukumeti'nin Egitim Bakanligi tarafindan 2007 yilinda onaylanmis ve 2008 - 2009 yilinda egitim ogretim kapsamina alinmasina karar verilmis.

Konunun ilgili web sayfasinda bir Turk veli tarafindan tespiti üzerine ilk tepkiler basladi.Bu noktada kendi kendimize Kanada Turk toplumu olarak bu 2.5 yillik surec boyunca neden hic birimizin bu gelismelerden haberdar olmayisini da sormamizin gerektigini dusunmekteyiz. Bu surec icinde iki kez Kanada Turk Kultur Dernekleri Federasyon Genel Kurul'u toplandi. Ne Yonetim Kurulu uyeleri, ne de toplumumuzun diger birey ve orgutleri olayin farkindaydi. Bu noktada isin kolayina kacip bunun sorumlulugunu Federasyon Yonetim Kurulu'na veya Turkiye'nin resmi temsilcilerine atmak olanakli olsa da, asil yapilmasi gerekenin bu aymazligimizin nedenlerini tespit edip cozum yollarini bulmak gerekir.
Sorun dikkatli bir anne tarafindan tespit edilerek gundeme tasininca, Kanada Turk Konseyi (CTC) "durumdan vazife cikararak", once tum mufettislere, Ontario Milli Egitim Bakani'na ve Eyalet millet-vekillerine mektuplar gondermeye basladi. Ancak bu mektuplarin hicbirine yanit gelmemesi üzerine internet ortaminda bir dilekce (petition) hazirlayip imzaya acti.
Toplu dilekce ve mektuplara mufettis ve Eyalet milletvekillerinden bir ses cikmazken, sadece TDSB'nin denetçisi Nadine Segal isimli bir hanimdan dersi savunan kisa bir mesaj geldi. Isin kotusu, derse yonelik Turk tarafinin itirazlarinin baslamasi uzerine CBC Radyosu konuyu ele alarak tek yanli olarak islemeye basladi. Bu yayinlara Turk tarafi davet edilmedigi gibi, surekli sekilde Ermeni tezlerine yer verildi.

(Bkz: http://www.cbc.ca/radioshows/AS_IT_HAPPENS/20071214.shtml Ikinci bolum.)

Türk tarafinin TDSB'ye ve mufettislere yonelik sikayet ve girisimleri uzerine, bilindigi gibi 16 Ocak 2008 tarihindeki toplantida Türk tezini savunan 2 konusmaciyla Ermeni tezini savunan 4 konusmaciyi dinleyen TDSB, konuyu 'Gozden Gecirmek' uzere bir komiteye havale etti.

(Toplantiyi izlemek için bkz: http://tdsb.turkishcanadians.com )

ref:http://metinozkanvadisi.orgfree.com/haber/kanturk.htm

No comments: