Saturday, May 3, 2008

McCarty, 1915'teki Ermeni olaylarıyla ilgili çıkan inanılmaz haberleri anlattı

"Türkler Budistleri katletti mi?" Çatışma bölgesinde yabancı muhabir yoktu. Hepsi Rusya’daydı.

Haberleri Ermeniler’in ağzından alıyorlar, 1 hafta uzaklıktaki Kars’tan güya günlük haber geçiyorlardı.

O dönem ABD basınında “Türkler Suriye’de Budistleri katlediyor”, “Sırbistan’ın Adana kasabasında Ermenileri öldürüyorlar” haberleri bile çıktı. 1998’de Türkiye Cumhuriyeti liyakat madalyasıyla ödüllendirilen Amerikalı tarihçi Justin McCarthy, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası’nın konuğu olarak geldiği İstanbul’da sözde Ermeni soykırımı üzerine bir konferans verdi.

Konferansı aralarında Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun da bulunduğu birçok tarihçi izledi. 1915 Ermeni tehcirini de içine alan dönemdeki Ermeni olaylarını ABD basınının nasıl değerlendirdiğini inceleyen McCarthy “İnanılmaz yalanlar yazdılar. Bugün de o yalanlar üzerinden tarih anlatıyorlar” dedi. Ünlü ABD’li tarihçinin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle. 1915 olaylarını yazan yabancı gazeteciler için ’Gerçeğin Düşmanları’ diyorsunuz.

Neden?

O dönemdeki batılı gazete ve haber ajansı haberlerinde, komisyon ve parlamentolarda önyargılı ve tamamen yalan üzerine kurulu bir haber akışı vardı. Batılı gazeteler kendilerine mantıklı gelen her şeyi haber yaptılar işlerine gelmeyenleri görmezden geldiler. Maalesef dünya halen bu meseleyi bu kaynaklardan yazılan tarihe göre biliyor. Bu yanlış bilgilendirme nasıl gerçekleşiyordu? 1919’da Ermenilerin ayaklanması sırasında kimse ne olduğunu bilmiyordu ancak işine geleni yazıyordu.

Çatışmaların yaşandığı yerde muhabir yoktu. Tüm haberciler Rusya tarafındaydılar. Haberleri de cepheden dönen Ermenilerden alıyorlardı. Haber günlük verilir ki, habercilerin bulunduğu yerden örneğin en yakın il olan Kars’a o dönemde atla 1 haftada gidiliyor. O halde nasıl hergün haber yazabildiler? Dayanaksız haberler Bu haberlere örnek verir misiniz? Batı medyası hiçbir sayım yapılmadan daha çatışmanın ortasında 716 bin Ermeni öldürüldü diye haber geçti. Amerikalı gazeteler öyle sapıttılar ki, 3300 Ermeni köyünden 2500’ü yok edildi dediler. New York Times’taki haberlerde Ermeni bölgesi denilen yerlerde sadece Müslümanlar yaşıyordu. Aynı gazete hiçbir dayanağı olmadan Türklerin kaç kadına tecavüz ettiğini yazdı.

Misyonerlere bile danışmadılar. Merzifon’da çatışmaların yaşandığı dönemde Fransız araştırmacıları geldi ve “Ermeniler değil, Türkler öldürülüyor” dedi. On binlerce Ermeni öldü denilen bölgede araştırmalar yapıldı sadece 265 Ermeni’nin çatışma esnasında öldüğü anlaşıldı.

Bu düzeltmeyi gazetelere yollayan ABD’li komisyonun talebini gazeteler görmezden geldiler. 1895’te “Tüm Ermeniler İstanbul’dan çıkarıldı. Ermeniler tutuklanıyor” diye haberler yaptılar. Herkes inandı mı bu haberlere? Evet çünkü Türk tarafının yaptığı açıklamalar için oto sansür uygulanıyordu. O dönemde İstanbul’dan haber geçen Amerikalı Associated Press Haber Ajansı vardı.
O da bu furyaya katıldı:

’Türkler, Kudüs yakınlarındaki Kayseri kentinde Ermenilere saldırıyor’ veya ’Sırbistan’daki Haçin kasabasında (Haçin Adana’dadır ) Türkler Ermenileri katlediyor’ gibi haberler verdi. Benim en komiğime giden ise, ’Türkler, Suriye’ye (O dönemde Suriye diye bir ülke yok, oralar henüz Osmanlı toprakları) saldırdı ve Budistleri öldürüyor’ şeklindeki haber oldu.

ABD hükümetindeki Ermeniler etnik bir harita yaptılar. Bu haritaya göre batıda Sivas’a, Güney’de Adana’ya kadar olan bölge Ermeni bölgesi olarak gösteriliyordu. Burada Kürt nüfus da vardı ve nüfusun yüzde 70’i Müslüman’dı. Örneğin haritaya göre, Adana-Çukurova bölgesinde hiç Türk yoktu. Bugün İngiliz Hükümeti ’Mavi Kitap’ı önemsiyor oysa bu kitaptaki bilgilerin yüzde 25’i kaynağı ve yazarı hiç bilinmeyen bilgilerdir. Bunlara da örnek verir misiniz?

Elbette. Güvenilir bir kaynak olan ’Andonyan’ belgeleriyle kitaptaki bilgileri karşılaştıralım. 1915’te toplamda 1181 Ermeni öldürüldü diyor, gerçek rakam 84. Halep Valisi Mustafa Abdülhalik’in imzaları taklit edilip sahte belgeler yaratılıyor.

Osmanlı coğrafyasın nüfusunu veriyorlar en büyük nüfus Ermenilerin çıkıyor. Bu hem mantıken hem de o dönemde o kadar geniş bir coğrafyada imkansız bir varsayım. 1882’de Anadolu’da var olan Ermeni sayısı kitapta 1 milyon 910 bin olarak veriliyor. Ermenistan’a gidenlerin sayısı 1 milyondan fazla. Nasıl oluyor bu? H

ani 1,5 milyon Ermeni öldürülmüştü? Üstelik bu rakamları kim söylüyor? Nereden biliyor? Gerçek şu ki bu olaylarda 1 milyondan fazla Müslüman öldü. Geçenlerde Türkiye-Ermenistan buz hokeyi milli maçı vardı. İki takım futbolda da karşılaşacak. Bunlar ilişkileri ısıtır mı? Ekonomik bağlar, kültürel faaliyetler ve sporun barışa çok büyük katkıları vardır. Ancak Ermenistan en çok diaspora tarafından etkileniyor. Türklerin biraz da doğrudan Ermeni hükümeti yerine diaspora ile ilişkilerini geliştirmesi gerekiyor.
Kaynak: BG

No comments: