Wednesday, December 24, 2008

Belgelerle 1919 /Hulki Cevizoğlu

BEHİÇ KILIÇbehic.kilic@tercuman.com.tr
22.12.2008

YAZAR Hulki Cevizoğlu, çok önemli kitabı "İşgal ve Direniş 1919"u "öğrenciler ve gençler" için bir ders kitabı olarak kullanılabilecek türde düzenleyip yayınladı.
Okumanız gerekiyor...
Bir bölümü burada aktarıyorum...

Maraş'ta İngilizler'den "İşgali devralan" Fransızlar, aynı gün Müslüman hanımları taciz etmeye başladı. Uzunoluk Hamamı'ndan çıkan Müslüman hanımların çarşaf ve peçelerini açarak, kutsal değerlerine dil uzatmaya başladılar.
Kadınların bağırışları üzerine gençler (Tüfekçi Bayazıt Usta'nın oğlu Sait, üniversite öğrencileri Taha ve Osman) yardıma koştu.
Bunlar Ermeni askerlerle uğraşırken, koşarak Sütçü İmam geldi. Sütçü İmam, gelir gelmez elindeki tabancayı karşısındaki Ermeni Lejyonerinin (askerinin) kafasına doğrulttu ve ateşledi.
Fransız ordusundaki Ermeni asker yere yıkıldı.
Bu arada, Uzunoluk'ta devriye gezen İngiliz atlı askerleri, Fransız askerlerini olay yerinden uzaklaştırdı.Bir ay sonra, 30 Kasım 1919 Cuma günü, Maraş Kalesi'nden Türk Bayrağı indirilip yerine Fransız Bayrağı çekildi. Belgelere göre, Maraş Kalesi'nden "Türk bayrağının indirilmesi bir Ermeni kızının dans etme koşulu" olarak yerine getirildi!..

Osmaniye Valisi (guvernörü) Andre, Ermeniler'in ileri gelen zenginlerinden eski Meclis-i Mebusan üyelerinden Katolik Hırlakyan Agob'un evine misafir edildi.

Daha önceden düzenlenen baloda Vali Andre, Hırlakyan'ın iki kız torunundan biri olan, Hosvep'in güzel kızı Helena'ya dans teklifinde bulundu. Ermeni kızın verdiği yanıt, ulusal mücadeleyi hor gören ve uzak duran bugünkü bazı insanlara tokat gibiydi: "Türk Bayrağı'nın dalgalandığı yerde dans etmemeye yeminliyim!

"O sırada, İstanbul'da işgalcilerle işbirliği içindeki birkaç satılmış sözde Türk kadını, ulusal bilinçten yoksun biçimde, işgal subayları ile hiçbir şeye aldırmadan dans ediyor, eğleniyordu!!..Bunun üzerine Fransız subay, yarından itibaren resmi dairelerden ve kaleden Türk Bayrağı'nın indirilmesi emrini verdi!..

Merakları gidermek için tarihi sonucu söyleyelim. Bu emir üzerine Ermeni kızı Helena, Fransız subay-vali ile dansa kalktı!. Maraş halkı da ertesi sabah ayağa kalktı, ayaklandı ve kaleye yürüyerek Türk Bayrağı'nı yeniden kalenin burcuna dikti!..

Fransız ve Ermeni askerlerinin zulmü devam ederken, örgütlenmeyi tamamlayan Maraş halkı bir buçuk ay sonra (20 Ocak 1920'de) savunma savaşını başlatacaktı.

(Bu savaş 22 gün sürdü ve Fransızlar 11 Şubat'ta Maraş'tan çekilmeye mecbur kaldılar. Maraş savunmasında 4.000 Türk şehit olurken, Fransız ve Ermeniler 16.000 kayıp verdi.) (İşgal ve Direniş, Belgelerle 1919, s.90)Kitabı okuduktan sonra, bugünler insanı daha bir düşünceli yapıyor!..

No comments: