Wednesday, December 24, 2008

Diasporanın istediği oluyor!.

BEHİÇ KILIÇbehic.kilic@tercuman.com.tr

BU arkadaşların yırtık çamaşırdan boy gösterir gibi, ani zuhurlarının sebebi hikmetini anlayabiliyor musunuz?!.Bu “fırlamanın” faydası, nereye, kime?.!

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin “normalleşmesi” için katkısı mı vardır bu yapılanın, yoksa atılan adımlara karşı bir tepki yükselmesini mi körükleyecektir?..

Şöyle bir tur atalım...

Abdullah Gül ve Dışişleri bir “Ermenistan’la açılım politikası” başlattılar...

Gül, elbette Ak Parti mührünü üzerinde taşıyor, attığı adımlar, ne derse desin partiyi bağlıyor... Ak Parti tabanı, Ermeni konusunda son derece titiz olmasına karşın, Abdullah Gül’ün hatırına, atılan adımlara tepki göstermedi... Oy çoğunluğunun bu zemini yaratması, Türkiye’nin bu zor açılımına büyük kolaylık yarattı... Türkiye, Ermenistan ile tarihi gerginliği atabilmek için en önemli adımları atıyordu, Ermenistan’ın kaba duruşuna karşın Türk kamuoyu Abdullah Gül’ün atacağı adımları kolaylaştıracak bir tutum içerisinde bekliyordu...

Ve gelen haberlere göre, Türkiye’nin açılımları, Ermenistan’dan muhatap bulunması, ABD merkezli Ermeni Diasporası tarafından memnuniyetsizlikle karşılanıyordu!..

Diasporanın Türkiye_Ermenistan yakınlaşmasından rahatsızlığı belirtiliyordu!..Bu karşı çıkışın kabaca izahı şöyle idi...

Diasporanın sbtratejisinde, Türkiye’nin uluslar arası baskılara boyun eğdirilmesi, yüklü tazminat talepleri ve toprak kazanımları hesapları yapılıyordu ve bu sonuca mutlaka erişleceğinden emindiler!.. Türkiye’nin Ermenistan’la ikili devlet ilişkileri başlatması, kendilerinin devreden çıkarılması, ilişkilerin, geçmişin katı muhasebesi ötesine geçirilip, bundan sonraki çağdaş birlikteliklere ulaşması kabul edilemiyordu diaspora tarafından!.

ABD merkezli Ermeni Diasporası’nın amacına uygun adımları atdabilmek için yarattığı fonlar milyonlarca dolarla ifade ediliyor...

Diaspora, hizmetlilerine, işbirlikçilerine, atılan adımların karşılığında önemli paralar aktarıyor...

Diasporanın medya üzerinde de önemli bir gücü var (parası ile yarattığı)Kısaca tekrarlayalım...Ermeni tebanın Osmanlı yönetimi ile sürtüşmesi 1880’lerin ortalarında başlıyor... Doğu ahalisinden olan Ermeniler, topraklarının, bölgenin öteki unsuru Kürt kökenli ahali tarafından gasp edildiği olaylarla karşılaştı. Osmanlı yönetiminin, kendilerine karşı, dinsel gerekçelerle Kürtleri yolladığı varsayımı, Ermenileri isyanlara yöneltti...

O zamandan beri, Ermeniler topraklarının ellerinden gittiği inancı ile yaşıyorlar ve Diaspora’nın hedefinde toprak talebi bulunuyor... Diaspora planına göre, Türkiye’nin dayatmaları kabul etmesi ile hemen tazminat talepleri başlayacak... Diaspora bunu gizlemiyor, tazminatı dillendiriyor...

Dahası, Türkiye’ye, ellerindeki işbirlikçileri ile (Bize kendileri aydın diye de yutturuluyor!) şu mesaj gönderiliyor. “Soykırımı kabul edin, tazminatı öderken Avrupa ile ortak ödeme yaparsınız!..

Çünkü Türkleri soykırım için Almanya teşvik etmişti, tazminatı beraber ödersiniz!..”Şimdi tekrar bakalım..!Abdullah Gül aracılığı ile Ermenistan’la “git-geller” başlamış, sınır kapısı açıldı açılacak... Ak Parti tabanı Gül’ün hatırına gelişmelere tepki göstermiyor..

Birdenbire, bir ekip artaya çıkıyor, tansiyona tavan yaptırıyor...

Dışarıdan gelen açıklamalara bakıyorsunuz.. “Diaspora çok memnun, Türkiye nihayet soykırımı kabul ediyor!.” haberleri geliyor!..Artık olacak olan şudur...Abdullah Gül’ün adımları ağırlaşacak!..

Ermenistan’la “gidiş-gelişler” aksayacak, Türkiye’nin kamuoyu ve devlet direnci müsamahakar tutumunda cimrileşecek!..Yani tam da Diaspora’nın istediği olacak!..Anlayın işte, bu ekip neden yırtık dondan bir anda zuhur ediverdi!..

No comments: