Saturday, December 20, 2008

Ermeniler - Dr. Justin McCarthy Bolum
24. Mart 2005 tarihinde TBMM'de Dr. Justin A. McCarthy (*) Ermeni meselesi ile ilgili bir konferans vermistir. TV'ler tarafindan naklen verilen bu konferansin ozeti asagidadir.
Ic ve dis isbirlikciler tarafindan surekli tetiklenen, gundemde tutulmak istenen ve gercek disi iddialara dayanan (sozde) Ermeni soykirimi incelenirken, kimi arastirmalar da bilincli olarak goz ardi ediliyor gibi.
Kimi cevreler ozellikle kendi arastirmacilarimizi gormezden gelmekte israrli; Eger tarih arastirmacisi Turk ise, ancak fasist, irkci, kafatasci, daha yumusatilmis haliyle milliyetci olabilir, ama gercekleri yaziyor olamaz...ama arastirmaci yabanci olunca nedense kimse bir sey demiyor, ...

Tarihci Dr. Justin A. Mc.Carthy ' e gore:
· Ermeni meselesi politikanin degil tarihin cozecegi bir olaydir.
· Olaylar iki taraf harp halinde iken gerceklesmistir. Olumler her iki taraftada olmustur. Bunlar soykirim degil, harp maktulleridir.
· Her iki harpte de Ermeniler, asirlardir hukumranlari olan Osmanli tarafi olmak yerine, bu ulke ile harbe giren Ruslardan yana taraf olmayi tercih etmisler ve bunun neticesinde de zarar gormuslerdir. Tarihte, kendi ozgur iradeleri ile harp ettikleri ve bunun neticesinde zarar gorunce, bunu karsi tarafa fatura eden topluluklar olmustur, ama bu sIkayetlerinden her hangi bir profit elde eden ulke veya millet olmamistir.
· Ermeniler, Ruslar tarafindan sulh donemlerinde de devamli silahlandirilmislardir. Bu silahlanma ile de Ermeni ceteleri olusmustur. Bu ceteler sulh zamanlarinda sivil halka, harp zamanlarinda Osmanli ordusuna saldirmislardir.
· Ermeniler hicbir Osmanli yerlesim merkezinde, hicbir zaman cogunlugu olusturmamislardir. (Bknz.Osmanli nufus kayitlari) Ermenilerin amaclari bu topraklarda milli bir devlet (Fransiz ihtilali etkisi ile) kurmakti. Ama %20-25 cogunlukla bir yorede milli bir devlet kurup, bunun devamli olmasi mumkun olamadigi icin ve bu gercegi Ermeniler bildigi icin, isgal etmek istedikleri Osmanli topraklarinda ki diger topluluklari, (Turk, Kurt, Arap, Azeri) mezalimle buralardan kacirmak istemislerdir. (Bknz. Ingiliz arsivleri) Bu sekilde bu topraklarda nufus yogunluklari digerlerine nazaran cok ustun olacak ve buralari Ermeni ulkesi ilan edebileceklerdi.
· Bugun butun bati dunyasi ve Ermenilerce istenen, genc Turkiye Cumhuriyetinin Osmanli'nin yapmadigi bir olayi uslenip, ozur dilemesidir. Batida bazi ulke ve politikacilari, ne var bunda, Turkiye bir ozur dileyip, isi kapatsin demektedirler ve cok yanilmaktadirlar. Ermeniler asil bu kabullenme ve ozur dilemeden sonra taleplerini siralayacaklardir; toprak ve tazminat talepleri.
· Turkiye Cumhuriyeti onurlu bir ulkedir. Atalari icin simdi uydurulan biryalani uslenip, bunu sirf bazilari istiyor, diye kendi atalarini suclu kabul etmesi soz konusu olmamalidir.
· Bu konuda tarihi calismalar yapilirken, Turk tarihcileri bile ErmeniTasnaklar tarafindan hazirlanan tek tarafli yayinlardan yararlanmaktadirlar. Tarih, ancak devlet arsivlerinden yararlanilarak gercekten belgelenir ve tarih yazilir, bir takim yanli makaleler belge olamaz.


........


(*) Justin McCarthy' nin arastirmalari :Death and Exile: The Ethnic Cleansing of Ottoman Muslims, 1821-1922 Darwin Press, Incorporated (March 1996),
The Ottoman Peoples and the End of Empire ("Historical Endings" series) (April 2001)The Ottoman Turks : An Introductory History to 1923 (March 1997)The Armenian Rebellion at Van (Utah Series in Turkish and Islamic Studies) (September 2006)Muslims and Minorities: The Population of Ottoman Anatolia and the End of the Empire (December 1983, ISBN 0814753906 hardcover)Who Are the Turks?: A Manual for Teachers (January 2003)The Population of Palestine (1990)

Alintidir

No comments: