Wednesday, December 24, 2008

Bu isin içinde bir koca var

oray.egin@aksam.comtr

Dis basinin Türkiye’deki temsilcilerinden Amberin Zaman bir süre önce Ahmet Hakan’la girdiði polemikte kendisiyle ilgili su açiklamayi yapmisti: “Esimin Amerikali diplomat olmasi, Erivan’da görevli olmasi ne onlari ilgilendiriyor ne de baskalarini. Sayin Hakan’in özel hayatindaki kisiler, kendi yazilarini ne kadar etkiliyorsa esim de beni ancak o kadar etkiliyordur -eðer böyle bir sey varsa.
”Açikçasi Ahmet Hakan’in özel hayatinin bir önemi yok ama Zaman’in kocasinin “siradan” biri olmadiði ortada. Bu yüzden de fazlasiyla “ilgi çekici” bir haber.Birkaç ay öncesine gidelim...“Ermenilerden özür diliyorum” kampanyasinin olacaði, Türk aydinlarin Erivan’a gidip bazi ziyaretlerde bulunacaklari gibi iddialar “fisilti gazetesi” tarafindan medyaya yayilmisti.

Ortada kimi aydinlarin isimleri geçiyordu ancak herkes baska bir sey söylüyordu.Fakat istikrarli bir sekilde adindan hep söz ettiren ve bu kampanyayla ilistirilen kisi Amberin Zaman’di. Kaynaklarimdan biri bana bu projenin mimarlarindan birinin o olduðunu bile fisildamisti. Hatta Erivan’a gidecek kafileye baskanlik yapacaðini bile söylemisti.

Ne oldu, planlar nedir, bilmiyorum.Zaten birkaç gündür tartisilan “Ermenilerden özür diliyorum” kampanyasinin kanaat önderleri ise kamuoyuna Ahmet Insel, Cengiz Aktar ve Ali Bayramoðlu olarak yansidi. Ancak Amberin Zaman da konuya kayitsiz deðil. Taraf’taki kösesinde kampanyayi “gönülden desteklediðini” yazdi.

Onca destekleyen arasinda neden Amberin Zaman üzerinde duruyorum peki?Çünkü kocasi Amerikali bir diplomat. Dahasi Erivan’a yerlestirilmis bir diplomat. Amberin Zaman da sik sik Erivan’a gidip geliyor.Kampanyaya verdiði destek bu aile yapisina bakildiðinda bir tesadüften daha fazla olabilirmis gibi geliyor bana.

Hem hatirlayalim: Barack Obama’nin Baskanliði’ni Türkiye’den destekleyenler aðirlikli olarak kimlerdi?

Yandas basin, liberaller, Ikinci Cumhuriyetçiler... Coskuyla, adeta Amerikan seçmeni gibi yayinlar yaptilar. Amerika’daki liberal ve demokrat basindan asaði kalir yanlari yoktu...Peki Obama’ya karsi çikilmasinin en büyük sebeplerinden biri neydi Türkiye’de?

Yardimcisi Joe Biden’in da etkisiyle “Ermeni Soykirimi”ni Amerika’nin onun baskanliði döneminde resmen taniyacaðindan endise ediliyordu. Obama’nin Ermeni lobisine sadece seçim yatirimi için göz kirpmadiði, geçmis dönemlerin aksine bunu Kongre’ye tasiyacaði epey geçerli bir argümandi.Simdi bir de su özür dileyenlere bakalim...

Obama’ya destek verenlerle ayni isimler, ayni çevrenin insanlari deðil mi?

Yine o bildiðimiz Ikinci Cumhuriyetçiler, liberaller... Bu isimlerin görüsleri de asaði yukari belli. Türk siyasetine, AKP’ye, Islam’a, Ortadoðu’ya bakislari belli. Ergenekon konusunda aldiklari tavirlar da...Ve bütün bu fikirlerin ortak özelliði hiçbirinin “orijinal” olmamasi. Amerika’daki neo-con’larin çesitli makaleleri, konferanslarda dillendirdikleri görüsleri adeta tercüme edilerek aktariliyor onlar tarafindan.

Washington’daki düsünce kuruluslarinda, journal’larda neler varsa bizimkilere adeta servis edilmis ve ortak bir beyinden çikan görüsleri okuyoruz. Hepsi Amerikan kaynakli yazilanlarin ve eninde sonunda Amerika’nin çikarlarini savunuyor...Simdi baðlantilar birlesince de sasirmamak mümkün deðil... Iste Amberin Zaman ve esi bu yüzden önemlidir...

Bir de bu aile fotoðrafina bakalim...Asla aklimin almadiði su: Yasemin Çongar neden rahatini bozup yasadiði Washington’dan Türkiye’ye döndü ve Taraf gibi bir gazeteyi çikarmak için kendini ortaya atti. Hali vakti, rahati yerindeydi, oturmus bir kurumda çalisiyordu... Neden bu maceraya atildi?Bir türlü bu sorunun cevabini alamiyoruz...

Peki çikardiði gazete neler yapti? Türk Ordusu’nu yipratacak haberlere imza atmak için firsat kolladi. Yalan belgeler yayinladi, sizdirilan dosyalari kontrol etmeden sayfalarina tasidi.En son da Aktütün fiyaskosundan sonra daha da yüksek sesle tartisilmaya baslandi...


O fabrikasyon görüntüleri Taraf’a servis eden üzerine fikir yürütüldü...“Türkiye’nin o görüntüleri çekecek insansiz hava araci yok” dendi, “Insansiz hava araci Amerika ve Israil’de var.” Amerikan gizli servislerinden Taraf’a servis yapildiði üzerinde duruldu...Bu tartismalari aklimizin bir kösesinde tutalim.Yasemin Çongar’in esi nerede çalismisti?

CIA’de?Bu da mi tesadüf?

Bu gazetecilerin eslerinin böyle tartismalari konulara teðet geçen noktalarda bulunmalari tesadüf olabilir mi?

Neden özür diliyorlar?

Tek bir cümleyle açiklayayim:
Çünkü bu sayede aydin olacaklarini düsünüyorlar da ondan.

Serdar Turgut’un AKSAM gazetesinde geçtiðimiz ay yazdiði “Rokoko entelektüeller” temali yazilarina bakin mutlaka.
Bu aydinlarin düsünce sistematiðini daha ortada bir kampanya yokken çok güzel açiklamis.

No comments: