Wednesday, December 17, 2008

Nerden Çıktı Bu Ermenilerden Özür Dilemek?

Aytun Çıray
Kampanya metninde “1915’te Osmanlı Ermenileri’nin maruz kaldığı Büyük Felaket’e duyarsız kalınmasını, bunun inkar edilmesini vicdanım kabul etmiyor. Bu adaletsizliği reddediyor, kendi payıma Ermeni kardeşlerimin duygu ve acılarını paylaşıyor, onlardan özür diliyorum” yazacakmış.
Prof. Ahmet İnsel, Prof. Cengiz Aktar, Prof. Baskın Oran, Ali Bayramoğlu internette başlatacaklarmış bu kampanyayı.
***
Bu “gurup” bu özür dilemeyi bir “mensubiyet duygusu” ile yapmıyorlarsa eğer…
Gerçekten bir aydın tavrı ile davranıyorlarsa…
O zaman ben onlara özür dileyecekleri başka bir metin önereceğim.
***
1912-1914 Balkan Savaşı sonrası tehcire uğrayan 1 milyondan fazla Müslüman-Türk’ün yaşadığı o büyük trajedi için özür dileyerek giriş yapabilirler.
Arkasından 1914-1915 yıllarında Rus ordusunda Türklere karşı savaşan ve katliamlar yapan Ermeni gönüllüleri adına özür dilemeliler.
***
Türklerden özür metnini uzatabiliriz:
Sarıkamış bölgesinde, bir kısım Ermeni çetelerinin Bedrevans, Kalender, İslamsor, Ahalik-i Ulya, Sıçankal‘a, Ağviran, Zivin, Azab köyleri ahalilerinin hunharca dere içlerine, hanelere ve ahırlara toplanılarak kurşunlandığı, büyük bir kısmının süngü ve baltalarla parçalanarak ve bazılarının yakılarak soykırıma tabi tutulduğu…
Çocukların burun ve kulaklarının kesilerek parça parça doğrandıkları yine bazılarının göğüslerinden çivi çakmak suretiyle, süngülendikleri,bir kısmının boğazlanarak öldürüldüğü gibi kadınların bir kısmının tecavüz edildikten sonra, memelerini keserek işkencelerle öldürüldüğü…
İngiliz temsilcisi Rawlinson’un hazırladığı raporda, Erzurum-Oltu’dan, Doğubayezid’e kadar olan bölgede Ermenilerin yoğun biçimde katliam yaptıklarını kabul ettiği…
Kafkasya Valisi Varontsov-Daşkov’un Şubat 1915 tarih ve 1185 nolu telgrafta, “Şu sırada, Zeytun Ermenileri temsilcisi Kafkas ordusu karargâhına geldi. Temsilci, yaklaşık 15,000 Ermeni’nin, Türk ulaşım hatlarına saldırmaya hazır olduğunu, fakat silah ve mermilerinin bulunmadığını ifade etmektedir” diye yazdığı...
“Savaşta vatana ihanet”in bugün de tüm dünyada en ağır cezayı gerektiren bir eylem olarak değerlendirilmekte olduğu…
Ve daha nice işkenceler yapıldığı için Türk milletinden özür dileriz.
***
Yazının sonuna geldiğimde işin uzmanını, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nu arayıp hem konunun aslını hem de bu “özür”ün zamanlamasının nedenini sordum:
“Sömürgeci devletler Türkleri Anadolu’dan atabilmek için Ermenileri kullandılar, 1820`lerden başlayan misyoner faaliyetlerle onları Protestan ve Katolik mezheplerine mensup hale getirdiler.”
“Tehcir esnasında eşkıya saldırılarında ölen Ermeni sayısının, en fazla 8 bin 500, 37 bin Ermeni`de ne yazık ki hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiler. Buna karşılık Erzurum`dan Kars`a, Bitlis`ten Ardahan`a kadar katledilen Müslüman sayısının 530 bindir.”
“Bu konunun gündeme gelmesinin nedeni ise Türk milletini Ermeni sınırının ve Trabzon limanının açılmasına alıştırmak için yapılan psikolojik bir çalışmadır.”
NOT: Bu yazımın amacı Türk devletinin maruz kaldığı haksızlıklara karşı çıkmaktır. Ermeni vatandaşlarımızı rencide etmek gibi bir amacımız olamaz.
aytunciray@turktime.com

No comments: