Wednesday, December 3, 2008

CNN’le ‘soykırım belgeseli’ rahatsızlığı 03/12/2008

CNN'de ünlü muhabir Christiane Amanpour’un hazırladığı 'Ermeni soykırımı' iddiaları ile ilgili ‘Kanlı Cinayeti Haykır’ adlı iki saatlik belgesel Ankara'da rahatsızlık yarattı

WASHINGTON - CNN televizyonunun Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesi’nin 60. yıldönümü vesilesiyle yarından itibaren yayımlamaya başlayacağı belgesel, ‘Ermeni soykırımı’ iddiaları nedeniyle rahatsızlık yarattı. Kanalın ünlü muhabiri Christiane Amanpour’un hazırladığı ‘Kanlı Cinayeti Haykır’ adlı iki saatlik belgeselle ilgili Ankara rahatsızlığını iletti. Washington Büyükelçiliği CNN’den Türkiye’nin hassasiyetine dikkat etmesini istedi. ‘Türkiye bize engel çıkarmadı’ 4-6-7 ve 8 Aralık’ta ekrana getirilecek belgeselde Ermenilerin 1915’te yaşadıkları katliam ve Yahudi soykırımından sonra uluslararası sözleşmelerin 1970’lerde Kamboçya, 1980’lerde Irak, 1990’larda Bosna, 1994’te Ruanda ve 2003’te Darfur’daki korkunç şiddeti önleyemediği vurgusu yapılıyor. Armenian Reporter gazetesine konuşan Amanpour, Raphael Lemkin gibi soykırıma karşı duran kişilere yer verdiğini belirterek “Lemkin soykırım sözcüğünü özellikle Ermeni soykırımından sonra kullanan kişi oldu. O kelimeyi sözlüğe yerleştirdi ve BM Sözleşmesi’nde tanımlanması için çok çaba harcadı” dedi. Amanpour, ‘Türkiye’nin Ermeni soykırımını inkâr etmesi geçmişte belgesel yapımcılarına zorluklar çıkardı. Siz çekim yaparken ne tür engelle karşılaştınız’ sorusuna “Haklısınız. Türkiye’nin resmen inkâr etmesi bir sorun. Çalışmamızda buna rastlamadık. Tamamen ‘Ermeni soykırımına’ odaklanmadık, bunu soykırım kelimesinin nereden geldiğini göstermek için kullandık. Birçok konuya değindik” yanıtını verdi. Ermeniler Clinton’dan memnun Öte yandan ABD’nin seçilmiş başkanı Barack Obama’nın Hillary Clinton’ı dışişleri bakanlığına ataması Ermeni lobisini memnun etti. ABD’deki en büyük Ermeni kuruluşu Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) icra direktörü Aram Hamparian, memnuniyetini “Clinton’ı kutlar, Obama’ya bu seçiminden dolayı teşekkür ederiz” diye dile getirdi. Hamparian, ilk kez Ermeni tezlerininin tanınmasını ‘güçlü şekilde savunan’ birinin dışişleri koltuğuna oturacağı vurgusu yaptı. Ama Hamparian, Clinton’ın Ekim 2007’de Temsilciler Meclisi gündemindeki Ermeni tasarısına dair kaygılarını ve Senato’yu dikkatli davranmaya çağırmasını anmadı. (Dış Haberler)

sozde... - 3/12/200812:53
evet sozde soykirim ankarada rahatsizlik yaratiyor. tek tarafli bir yargilamayla bir millete katilsin denildigi icin. peki bunu diyen kim muslumanlara ve turklere tarihi dusmanliklari olan bati medeniyeti o halde ankaranin bu zamana kadar verdigi tepki az bile dersek yalnis olmaz. bu arada arkadaslardan sozde degil ozde yorumlar bekliyoruz zira arkadaslarinda sozde oldugundan suphe etmek istemiyorum.

Gripten - 3/12/200811:59
olduler,sismanliktan catladilar,rahat batti.Biz kimseyi yollara surmedik,baska yer kalmamis gibi Suriye'nin colune surmedik,hem surduysekte piknik yapsinlar diye surduk.Bu arada 1890 li yillardan itibaren tum Avrupa ABD gazeteleri hain Ermenilerden para attiklari icin yalan haberlerasparagas Ermeniler yurdun dort yaninda katlediliyor haberleri yaptilar,sebep savasta yenemedikleri Turkleri karalamakti.Buna karsilik ABDye Avrupa'ya havali hayat icin giden Ermenilerin hepsi de gizli bir yerde toplanip Turklere iftira atmaya karar verdiler.Tum dunya da salak ya bi iftiraya inandi.Mesela annemde o toplantidaydi,o da tum koyunun Harput'un bir magarasinda coluk cocuk,bebek yasli kursuna dizildigi yalanini uydurdu,ama ben yemedim ve dedim ki siz de Rusya ile bir olup Osmanli'yi arkasindan hancerlemeseydiniz.PEhhh.....

Ben anlayamadim birisi lutfen aciklasin - 3/12/200811:8
"VAHŞİ BATININ tüm soykırımlarını (Azebaycan-Karabağ-Kızılderili-Cezayir-Vietnam-vs), tüm Türk tv lerinde belgeseller ve tarihçilerin tartıştığı programlar halinde yayın yapılmalıdır" diyen yorumcular var. Evet guzel eger bunlar da Turkiye Cumhuriyeti Devletinin de imzaladigi anlasma ve sozlesmelere gore soykirim sayiliyorsa yapilsin ne yapilacaksa. Ama bunlara soykirim diyorsak neden Ermeni katliamlarina (terim resmi dilde de kullaniliyor) soykirim degildir diye yirtiniyoruz? Sonra Avrupa ve ABD'de yasayan Turklere fazla guvenmeyin bu konuyla ilgilenenler oralarda ismi gecenlerden daha fazla kaynak bulma olanagina sahip ve onlari vatan haini ilan edilmeden okuyup fikir sahibi olabiliyorlar.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=911226&Date=03.12.2008&CategoryID=77

No comments: